راهنمای خرید لپ تاپ گیمینگ

لپ تاپ های گیمینگ در چنان تنوعی عرضه می شوند که تقریبا می توان با هر بودجه ای، لپ تاپی پیدا کرد. اما یک لپ تاپ گیمینگ خوب چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟ چه پردازنده و کارت گرافیکی باید در آن استفاده شده باشد؟ صفحه نمایش آن چه ویژگی داشته باشد؟ اگر می خواهید یک خرید هوشمندانه داشته باشید تا انتها با راهنمای خرید لپ تاپ گیمینگ از یه سر بیا همراه باشید تا به سوالات بالا پاسخ دهیم و بهترین لپ تاپ های بازار در بازه های قیمتی متنوع را نیز به شما معرفی کنیم.

لپ تاپ گیمینگ چه تفاوتی با دیگر لپ تاپ ها دارد؟

شاید اولین سوالی که در این راهنمای خرید لپ تاپ گیمینگ باید به آن پاسخ دهیم این باشد که یک لپ تاپ گیمینگ چه تفاوتی با یک لپ تاپ مالتی مدیا یا یک لپ تا اداری و یا دانشجویی دارد؟ لپ تاپ ها در کنار کنسول ها و تاور ها، اصلی ترین وسایل گیمینگ محسوب می شود. اگر بخواهیم یک دید کلی از جایگاه لپ تاپ های گیمینگ داشته باشیم باید گفت اینگونه لپ تاپ ها در جایگاهی میان تاور ها و کنسول ها قرار می گیرند. یک لپ تاپ گیمینگ خوب باید بتواند تمامی بازی های روز را به خوبی اجرا کند و از طرفی ویژگی هایی نظیر قابل حمل بودن خود را نیز حفظ کند. چنین لپ تاپ هایی باید به کارت گرافیک مجزا مجهز باشند و از پردازنده ای قدرتمند نیز استفاده کنند. صفحه نمایش یک لپ تاپ گیمینگ باید رفرش ریت بالایی داشته باشد و در حال حاضر باید حداقل 120 هرتزی باشد. همین ویژگی ها باعث می شوند لپ تاپ های گیمینگ قیمت بالایی داشته باشند.

شرکت های سازنده

هم اکنون شرکت های بسیاری در زمینه ساخت لپ تاپ های گیمینگ فعال هستند. اما مسائل زیادی در زمینه اینکه شما از چه برندی خرید کنید وجود دارد. اولین موضوع مسئله گارانتی است. اگر لپ تاپ شما توسط یک شرکت معتبر گارانتی نشده باشد احتمال اینکه استوک یا تقلبی باشد وجود دارد. بنابراین حتما لپ تاپ هایی خریداری کنید که توسط یک شرکت معتبر بیمه شده باشند. مسئله دوم خود سازنده است. مورد مهم دیگر اینکه باید دید کدام برند محصولات همه جانبه تری می سازند تا با بتوان با بودجه مناسبی، یک لپ تاپ خوب خریداری کرد. در ادامه برخی از مهمترین و بهترین سازندگان لپ تاپ گیمینگ که در بازار ایران حضور دارند را به شما معرفی می کنیم. با این توضیح که به دلیل اینکه محصولات شرکت های ایسوس و MSI حضور پر رنگ تری در بازار دارند، محصولات این دو کمپانی به طور مفصل تری بررسی شده اند.

ایسوس

شرکت ایسوس بزرگترین سازنده لپ تاپ در جهان به شمار می آید. این شرکت لپ تاپ هایش را در بازه قیمتی بسیار گسترده ای تولید می کند که در هیچ برند دیگری نمی توان یافت. ایسوس یک بخش ویژه گیمینگ دارد که با نام Republic Of Gamers یا به اختصار ROG خوانده می شود. این بخش هر چیزی که نیاز گیمر ها باشد را تولید می کند که از جمله آنها لپ تاپ است. لپ تاپ های ROG  ایسوس در سه زیر مجموعه ROG FLOW،  ROG ZEPHYRUS و ROG STRIX طبقه بندی می شوند. البته ایسوس یک بخش دیگر نیز برای گیمر هایی که نمی خواهند بودجه زیادی صرف خرید کنند دارد که با نام TUF شناخته می شود. در ادامه بیشتر را زیر مجموعه های ROG و TUF آشنا می شویم.

ROG FLOW: لپ تاپ های سری ROG FLOW ایسوس بیش از هر چیز به حمل و نقل راحت تمرکز دارند. در واقع اگر یک لپ تاپ گیمینگ می خواهید که سبک بوده و به راحتی قابل حمل باشد و در عین حال قدرت بالایی داشته باشد، بهتر است از سری ROG FLOW استفاده کنید. البته این سری از نظر استفاده از قطعات در جایگاه پایین لپ تاپ های گیمینگ ایسوس قرار دارد چرا که در حال حاضر شاید نتوان تمام قطعات قدرتمند را در یک لپ تاپ سبک و نازک جای داد و از این روست که قطعات استفاده شده در این لپ تاپ معمولا ضعیف تر از دیگر لپ تاپ های گیمینگ این شرکت هستند.

ROG ZEPHYRUS: این لپ تاپ ها از بهترین کارت های گرافیک و پردازنده ها برخوردار می شوند و طبیعتا قیمت بالایی دارند ولی نسبتا سبک وزن و باریک ساخته شده اند تا قابلیت حمل بیشتری داشته باشند. مهمترین ویژگی جدید سری لپ تاپ های ROG ZEPHYRUS ایسوس وجود صفحه نمایش دوگانه است. این لپ تاپ ها دارای یک صفحه نمایش بزرگ اصلی و یک صفحه نمایش کوچک فرعی هستند. این صفحه نمایش فرعی کاربرد های متنوعی دارد. برای مثال وقتی در حال بازی هستید می توانید منو را روی این صفحه نمایش ببینید. یا در شرایط عادی می توانید وضعیت لپ تاپ را در این صفحه نمایش کوچک مشاهده کنید.

ROG STRIX: لپ تاپ های سری ROG STRIX ایسوس عرضه شدند سطح نهایی یک لپ تاپ گیمینگ را به گیمر ها عرضه کنند. این لپ تاپ ها بزرگ، سنگین و بسیار قدرتمند هستند. لپ تاپ های سری ROG STRIX بیشتر برای استفاده ثابت طراحی شده اند و به واسطه وزن بالایشان، قابلیت حمل خوبی ندارند. اما در عوض از سخت افزاری قدرتمند سود می برند به گونه ای که حتی می توانید آنها را با گرافیک قدرتمندی همچون RTX 3080 Ti نیز سفارش دهید.. این لپ تاپ ها در کنار برخی مدل های ZEPHYRUS، در شمار گرانترین لپ تاپ های گیمینگ بازار قرار می گیرند.

TUF: سری TUF لپ تاپ های گیمینگ ایسوس شامل مدل هایی می شود که از هر نظر پایین تر از سری ROG قرار می گیرند. البته شما می توانید در این سری مدل های قدرتمندی نیز پیدا کنید که از کارت گرافیک و پردازنده سطح بالایی برخوردار باشند اما کیفیت و کارایی این لپ تاپ ها به طور کلی پایین تر از سری ROG است و از این رو قیمت پایین تری نیز دارند و بازار هدف آنها متفاوت است.

MSI

شرکت MSI به عنوان برندی شناخته می شود که تمرکز خود را روی گیمینگ گذاشته است. بنابراین هیچ لپ تاپ ارزان قیمت و یا ضعیفی را نمی توان در لیست محصولات این شرکت پیدا کرد. تا همین یکی دو سال پیش قوی ترین محصولات MSI را سری GT TITIAN تشکیل می دادند. اما قیمت تایتان ها با قیمت یک تاور قدرتمند رقابت می کرد و از این رو فروش ضعیفی داشتند و در نتیجه تولید آنها متوقف شد. در حال حاضر لپ تاپ های گیمینگ MSI در پنج سری GS، GE، GP، GL و GF عرضه می شود. در ادامه راهنمای خرید لپ تاپ گیمینگ بیشتر با هر یک از این پنج سری آشنا می شویم.

 

سری GS: لپ تاپ های گیمینگ سری GS MSI که اغلب با پیشوند Stealth شناخته می شوند، بیش از هر چیز به ظرافت و زیبایی طراحی توجه کرده اند. این لپ تاپ ها با وجود داشتن سخت افزاری بسیار قدرتمند، بسیار نازک ساخته شده اند و با وزن نسبتا مناسب خود به راحتی قابل حمل هستند. قوی ترین لپ تاپ GS اکنون با نام GS77 عرضه می شود و دارای کارت گرافیک RTX 3080 Ti است.

سری GE: سری GE لپ تاپ های گیمینگ MSI، با طراحی خشن و وزن بالای خود شناخته می شوند. این لپ تاپ ها برترین سخت افزار را استفاده می کنند و در کنار سری GS به عنوان نمونه ای از آخرین دستاورد های شرکت MSI در زمینه تولید لپ تاپ گیمینگ شناخته می شوند. هم اکنون بهترین لپ تاپ سری GE با نام GE 76 شناخته می شود و با کارت گرافیک RTX 3080 Ti قابل سفارش است.

سری GP: سری GP لپ تاپ های گیمینگ MSI برای کسانی ساخته شده است که می خواهند اندکی در هزینه ها صرفه جویی کنند ولی همچنان به یک لپ تاپ خوب نیاز دارند. سری GP از نظر قدرت سخت افزاری، طراحی و قیمت در سطح پایین تری نسبت به سری های GS و GE قرار می گیرد ولی همچنان کیفیت و قدرت بالایی دارد. در حال حاضر برترین این لپ تاپ ها که با نام GP76 شناخته می شود را می توانید با کارت گرافیک RTX 3080 سفارش دهید.

سری GL: سری GL لپ تاپ های گیمینگ MSI که با نام Crosshair نیز شناخته می شوند، در سطح قدرتی و قیمتی پایین تری از سری های اشاره شده در بالا قرار دارند. این لپ تاپ ها برای گیمر هایی ساخته شده است که می خواهد با هزینه نسبتا پایینی، لپ تاپی زیبا و حرفه ای داشته باشند. در حال حاضر قوی ترین این لپ تاپ ها با نام Crosshair 17 شناخته می شود که از کارت گرافیک انویدیا RTX 3070 Ti برخوردار است.

لنوو

برند چینی لنوو بیش از هر چیز به محصولات ارزان قیمت خود مشهور است. با این حال این برند یک بخش ویژه گیمینگ نیز دارد که با نام Legion شناخته می شود. لپ تاپ های Legion شامل محصولاتی با سخت افزار قدرتمند می شوند و در حال حاضر بهترین این لپ تاپ ها با نام Legion 7 با کارت گرافیک RTX 3080 Ti قابل سفارش است. البته این زیر برند محصولاتی با سخت افزار ضعیف تر نیز تولید می کند. در مجموع برند لنوو گزینه های خوبی برای کسانی دارد که می خواهند با حداقل هزینه ممکن و البته قبول کیفیت یک برند چینی، صاحب لپ تاپ گیمینگ شوند.

 

ریزر

شرکت ریزر را بیش از هر چیز به لوازم جانبی حرفه ای و با کیفیتی می شناسیم که به طور خاص برای گیمر ها عرضه می شود. با این حال ریزر یک بخش ویژه لپ تاپ نیز دارد که در آن لپ تاپ هایی با کیفیت بالا و مخصوص گیمینگ عرضه می کند. این لپ تاپ ها در بازه قیمتی و کارایی گسترده ای عرضه می شوند تا دست خریداران برای انتخاب باز باشد. متاسفانه به دلایلی، حضور ریزر در بازار ایران کم رنگ است اما همچنان می توان به صورت محدود محصولات این شرکت را در بازار یافت.

ایسر

برند ایسر یکی از معتبر ترین سازندگان لپ تاپ گیمینگ در جهان به شمار می رود. محصولات ایسر در بازه کارایی و قیمتی بسیار متنوعی عرضه می شوند و می توانید با بودجه های متنوع از این برند خرید کنید. محصولات گیمینگ این برند متنوع است ولی بهترین آنها تحت نام Nitro تولید می شوند. برند ایسر در بازار ایران در زمینه لپ تاپ به خوبی شناخته شده است و می توانید محصولات این شرکت را در مغازه های زیادی مشاهده کنید.

تفاوت سخت افزاری لپ تاپ و کامپیوتر

در نگاه اول زمانی که گفته می شود یک لپ تاپ از کارت گرافیک RTX 3080 Ti استفاده می کند، ناخودآگاه به یاد کارت های گرافیک عظیم الجثه ای خواهیم افتاد که در دست جنسن هوانگ (مدیرعامل انویدیا) دیده بودیم. اما اصلا اینگونه نیست. نه تنها کارت گرافیک بلکه تقریبا تمامی قطعات به کار رفته در لپ تاپ ها، نسخه مینیمایز شده از قطعاتی هستند که تاور ها استفاده می شود. تمامی این قطعات از نظر قدرت سخت افزاری در جایگاه پایین تری قرار دارند. برای مثال اگر یک کارت گرافیک در کامپیوتر گیمینگ بتواند یک بازی را به صورت روان و با فریم ریت 120 فریم بر ثانیه اجرا کند، در بهترین حالت نسخه لپ تاپ این کارت گرافیک شاید بتواند آن بازی را با فریم ریت 70 فریم بر ثانیه در لپ تاپ اجرا کند چرا که اصولا آن سرعت کلاک و قدرتی که در نسخه اصلی با آن آشنا بوده ایم را ندارد.

تفاوت کارت گرافیک مورد استفاده در لپ تاپ ها و سیستم های گیمینگ اغلب زیاد است. در اینجا می توان برترین کارت گرافیک مورد استفاده در لپ تاپ ها یعنی RTX 3080 Ti را مثال زد. این کارت گرافیک در نسخه لپ تاپی خود سرعت کلاکی در حدود 1300 تا حداکثر 1450 مگاهرتز دارد در حالی که در نسخه اصلی که در کامپیوتر ها استفاده می شود سرعت کلاک تا نزدیک 1900 مگاهرتز نیز می رسد. از سویی در نسخه لپ تاپی از حافظه گرافیکی GDDR6 استفاده شده در حالی که در نسخه اصلی از حافظه GDDR6X استفاده شده است که پهنای باند و سرعت بالاتری دارد. از این رو این کارت گرافیک هر چند در نسخه لپ تاپی نیز بسیار قدرتمند است و می تواند بازی های روز را به خوبی اجرا کند، اما نمی تواند عملکردی در سطح نسخه PC داشته باشد.

در مورد پردازنده نیز همینگونه است. شرکت های سازنده پردازنده یعنی اینتل و AMD، پردازنده هایی را منحصرا برای لپ تاپ ها تولید می کنند. این پردازنده ها اغلب از نسخه اصلی خود ضعیف تر هستند و نمی توان آن فشار کاری محصولات اصلی را روی آنها اعمال کرد. برای روشن شدن موضوع یک مثال می زنیم. پردازنده اینتل Core i9 12900K در کامپیوتر ها، دارای 16هسته و 24 ترد است و سرعت کلاک آن نیز به 5.20 GHz می رسد. اما نمونه لپ تاپی این پردازنده که با نام Core i9 12900HK شناخته می شود، دارای 14 هسته و 20 ترد بوده و سرعت کلاک آن نیز به 5.0 GHz می رسد. بنابراین همانطور که می بینیم نسخه لپ تاپی ضعیف تر است. با این حال در مجموع پردازنده های لپ تاپی آنقدر قوی هستند که بتوانند هر بازی را به راحتی اجرا کنند و از این نظر مشکلی نیست، بلکه مشکل اصلی از نظر کارت گرافیک است.

یکی از مهمترین دلایلی که پردازنده و کارت گرافیک یک لپ تاپ نسبت به PC قدرت کمتری دارند، به مسئله مهم کولینگ مربوط می شود. همانطور که در راهنمای خرید پردازنده در یه سر بیا گفته شد، سیستم کولینگ تاثیر به سزایی در عملکرد پردازنده با فرکانس مورد نظر دارد به گونه ای که اگر سیستم کولینگ از کار بیفتد، پردازنده نیز از کار خواهد افتاد. از طرفی با سیستم های کولینگ قدرتمندی که برای پردازنده های دسکتاپ عرضه می شوند آشنا شدید. اما زمانی که به لپ تاپ ها نگاه می کنیم می بینیم که هیچ سیستم کولینگ قدرتمندی وجود ندارد و حتی به دلیل فضای نسبتا کم، جریان هوا نیز به سختی برقرار می شود. بنابراین استفاده از پردازنده های قدرتمند دسکتاپ در لپ تاپ امکان پذیر نیست.

از این روست که باید این نکته را در نظر گرفت که وقتی در یک لپ تاپ یا کامپیوتر گفته گفته می شود یک پردازنده می تواند تا فرکانس خاصی برسد، به شرطی است که سیستم کولینگ قدرتمندی در کنار آن باشد. برای مثال اگر یک پردازنده حداکثر فرکانس 5.0 GHz دارد، باید از چنان سیستم کولینگ خوبی برخوردار باشد که بتواند این سرعت کلاک را پشتیبانی کند وگرنه این سرعت به صورت بالقوه می ماند. در مورد لپ تاپ ها اغلب این موضوع پیش می آید به گونه ای که به منظور تبلیغات گفته می شود پردازنده فلان لپ تاپ به فرکانس بالایی می رسد اما در عمل اصولا سیستم کولینگ لپ تاپ اجازه رسیدن به چنین فرکانسی یا حداقل حفظ این فرکانس کاری برای مدت طولانی را نمی دهد. بنابراین در اغلب لپ تاپ ها باید روی همان فرکانس پایه حساب کرد چرا که رسیدن به فرکانس های بالا و اورکلاک در یک لپ تاپ نه غیر ممکن بلکه بسیار سخت و دور از دسترس است.

در خصوص کارت گرافیک نیز چنین است. کارت های گرافیک جدید به خصوص سری RTX 30 انویدیا آنقدر قوی هستند که سازندگانی همچون ایسوس و گیگابایت، از سیستم کولینگ مایع جداگانه برای آنها استفاده کرده اند تا به حداکثر سرعت کلاک ممکن برسند. اما استفاده از چنین سیستم کولینگی در لپ تاپ ها امکان پذیر نیست چرا که فضای مورد نیاز فراهم نیست. مسئله دیگری که دست سازندگان را تا اندازه زیادی در ساخت لپ تاپ های گیمینگ با قطعاتی مشابه دسکتاپ بسته است، مسئله فضای محدود لپ تاپ است که امکان قرار دادن قطعات بزرگ در آن وجود ندارد. مسئله بعدی مصرف انرژی است. اگر قرار باشد از قطعات پر قدرت در لپ تاپ استفاده شود، نتیجتا انرژی زیادی مصرف می شود که باعث خالی شدن سریع باتری لپ تاپ خواهد شد و عملا قابلیت تحرک لپ تاپ که اصلی ترین مزیت آن بر تاور است از بین می رود. حال اگر قرار باشد از باتری های بزرگ تری استفاده شود نیز باز مسئله فضای محدود پیش می آید.

 

سیستم کولینگ

یکی از اصلی ترین تفاوت های یک لپ تاپ گیمینگ با دیگر لپ تاپ ها، در سیستم کولینگ است. سیستم کولینگ یک لپ تاپ گیمینگ از اجزای مختلفی شامل هیت سینک ها، لوله های حرارتی و فن ها تشکیل شده است. حال هر چه تعداد اجزا و قدرت این سیستم بیشتر باشد با لپ تاپ بهتری روبرو هستیم. سیستم کولینگ خوب باعث می شود یک لپ تاپ گیمینگ عمر طولانی تری داشته باشد و قطعات آن بتوانند به خوبی کار کنند. اغلب سازندگان لپ تاپ، موضوع کولینگ را به خوبی مد نظر قرار می دهند و به آن توجه می کنند. اما در اندک مواردی نیز ممکن است توجه کافی به کولینگ نشده باشد. بنابراین توصیه ما این است که در هنگام خرید لپ تاپ گیمینگ، مسئله کولینگ را به خوبی مد نظر قرار دهید. یکی از مواردی که می تواند تاثیر قابل توجهی در کیفیت این سیستم داشته باشد، تعداد لوله های حرارتی است. هر چه تعداد لوله های حرارتی بیشتر باشد، سیستم کولینگ بهتر عمل می کند و سیستم شما سالم تر می ماند.

 

اما آیا می توان سیستم کولینگ را ارتقاء داد؟ سیستم کولینگ داخلی را به سختی می توان ارتقاء داد اما یک راه خوب برای بهبود وضعیت حرارتی یک لپ تاپ، استفاده از کول پد است. کول پد در زیر لپ تاپ قرار می گیرد و می تواند تاثیر مفیدی در کم کردن حرارت دستگاه داشته باشد. با این حال تاثیر نهایی کول پد به عوامل مختلف ارتباط دارد. اولین عامل اینکه اگر قطعات داخلی لپ تاپ هر چه در فاصله نزدیک تری نسبت به دیواره پایینی قرار داشته باشند، تاثیر استفاده از کول پد بیشتر است. مورد دوم به کارایی خود کول پد بر می گردد. برخی کول پد ها به گونه ای ساخته شده اند که می توان لپ تاپ را در درون آنها قرار داد که بسیار عالیست. در چنین کول پد هایی، خروجی های حرارتی لپ تاپ به کول پد متصل می شود و از این طریق هوای سرد به داخل دمیده شده و هوای گرم خارج می شود. با این حال اغلب کول پد ها به گونه ای طراحی شده اند که تنها بخش زیرین دستگاه را خنک نگه می دارند که اگر از کول پدی با فن های قدرتمند استفاده کنید می تواند مفید باشد.

صفحه نمایش

صفحه نمایش بخش مهمی از یک لپ تاپ محسوب می شود. لپ تاپ ها معمولا با صفحه نمایش های مختلفی عرضه می شوند که معمولا از 13 اینچی شروع می شوند و تا 17.3 اینچی نیز ادامه می یابند. خرید لپ تاپی با صفحه نمایش 17.3 اینچی می تواند جذاب باشد ولی به همان اندازه از قابلیت حمل آن خواهد کاست چرا که لپ تاپی که چنین صفحه نمایشی دارد بزرگتر و سنگین تر خواهد بود. از این رو توصیه ما این است که اگر زیاد لپ تاپ خود را جابجا می کنید، مدلی با صفحه نمایش کوچکتر خریداری کنید اما اگر لپ تاپ شما اغلب در جای ثابتی استفاده می شود می توانید از داشتن صفحه نمایش بزرگ لذت ببرید. در گذشته به ندرت صفحه نمایش 16 اینچی عرضه می شد اما خوشبختانه اکنون با عرضه لپ تاپ های گیمینگ با صفحه نمایش 16 اینچی، بزرگی و قابلیت حمل در کنار یکدیگر قرار گرفته اند.

با این وجود اندازه صفحه نمایش تنها مورد مهم در خرید نیست و باید موارد دیگری را نیز مد نظر قرار داد. اولین آنها رفرش ریت است. پیشنهاد ما این است که لپ تاپی با صفحه نمایش 144 هرتزی خریداری کنید (یا نزدیک به آن). لپ تاپ هایی که از صفحه نمایشی با رفرش ریت پایین استفاده می کنند نمی توانند همه توان و فریم ریت ارائه شده از کارت های گرافیک جدید را ساپورت کنند. لپ تاپ هایی نیز هستند که با صفحه نمایشی با رفرش ریت های عجیبی همچون 360 هرتزی عرضه می شوند که چنین رفرش ریت هایی جنبه تبلیغاتی داشته و اصولا کارت گرافیکی که بتواند بازی های جدید AAA را در تنظیمات گرافیکی مناسب با فریم ریتی چنان بالا اجرا کند که به صفحه نمایش با چنین رفرش ریتی نیاز داشته باشید وجود ندارد. پس پول خود را برای خرید لپ تاپ هایی با چنین صفحه نمایش هایی هدر ندهید.

مورد مهم بعدی، کیفیت صفحه نمایش است. در حال حاضر بخش عمده لپ تاپ های گیمینگ سطح بالای بازار از صفحه نمایش 2K استفاده می کنند. چرا که دوران صفحه نمایش های Full HD در حال تمام شدن است و از طرفی کارایی سخت افزاری لپ تاپ های امروزی نیز این اجازه را نمی دهد که بتوانند گیمینگ با کیفیت 4K را با فریم ریت خوب پشتیبانی کنند. بنابراین در حال حاضر بهترین صفحه نمایشی که می توانید برای یک لپ تاپ گیمینگ استفاده کنید، صفحه نمایش 2K است. با این حال اگر لپ تاپ شما واقعا قدرت بالایی دارد می توانید از گزینه هایی با صفحه نمایش 4K نیز لذت ببرید. نکته آخر راهنمای خرید لپ تاپ گیمینگ در بخش صفحه نمایش اینکه برای دستیابی به بهترین تجربه گیمینگ، از دیگر ویژگی های صفحه نمایش نیز غافل نشوید. مواردی همچون پوشش مات برای جلوگیری از بازتاب نور، میزان پوشش فضا های رنگی مختلف، فناوری های بهبود دهنده کیفیت تصویر و… از جمله مواردی هستند که می توانند لذت گیمینگ را دو چندان کنند.

ارتقاء قطعات لپ تاپ

ارتقاء قطعات لپ تاپ چیزیست که هر گیمری که از لپ تاپ قدیمی استفاده می کند حتما یک بار به آن فکر کرده است. لپ تاپ ها به شکل یک پکیج کامل عرضه می شوند و احتمال بروز مشکلاتی نظیر ناهماهنگی قطعات و در نتیجه باتل نک در آنها بسیار کم است. در بین قطعات لپ تاپ، اغلب می توان به راحتی قطعاتی همچون RAM و حافظه را تعویض کرد و سازندگان نیز این امکان را برای کاربر فراهم کرده اند که به راحتی رم و حافظه را ارتقاء دهند. حتی در مواردی برخی اسلات های رم را خالی می گذارند تا اگر نیاز داشتید رم را ارتقاء دهید. همچنین در مورد حافظه و به خصوص حافظه SSD M.2 چنین است. اما آیا می توان لپ تاپ را به طور کلی از نظر پردازنده و کارت گرافیک ارتقاء داد؟

لپ تاپ ها به دو صورت عرضه می شوند، اولین آنها مدل هایی هستند که قطعات بر روی آنها لحیم شده است به گونه ای که پردازنده و کارت گرافیک بر روی برد لحیم هستند و در نتیجه امکان تعویض دستی آنها وجود ندارد. راه حل تعویض قطعات چنین لپ تاپ هایی استفاده از دستگاهی به نام Ball Grid Array یا به اختصار BGA است. از آنجا که بحث ما در خصوص لپ تاپ های گیمینگ است و اغلب تنها لپ تاپ های معمولی از لحیم قطعات روی برد استفاده می کنند، زیاد به کارایی دستگاه BGA نمی پردازیم. اما لپ تاپ های گیمینگ تقریبا شبیه به تاور ها هستند به گونه ای که قطعات بر روی یک مادربرد قرار گرفته اند (البته به شکلی متفاوت) و از این رو می توانید برخی قطعات را تعویض کنید. البته مورد مهمی که قبلا در راهنمای خرید مادربرد نیز به آن اشاره داشتیم این است که نمی توانید قطعاتی ناهماهنگ با مادربرد استفاده کنید.

برای مثال اگر لپ تاپ شما با پردازنده نسل 11م اینتل عرضه شده باشد شما نمی توانید پردازنده آن را با یک مدل نسل 12م تعویض کنید چرا که از نظر سوکت و چیپست تفاوت وجود دارد. این موضوع در خصوص کارت گرافیک نیز به صورت متفاوتی صدق می کند. به گونه ای که اگر برای مثال لپ تاپ شما با کارت گرافیک RTX 3060 عرضه شده باشد، معنایش این است که در این لپ تاپ از مادربردی استفاده شده است که در همین سطح است. بنابراین اگر مثلا این کارت گرافیک را با یک RTX 3080  تعویض کنید، احتمال سوختن مادربرد و آسیب به سایز قطعات نیز وجود دارد. در مجموع ما تعویض قطعات اصلی لپ تاپ را توصیه نمی کنیم با این حال در زمینه رم و حافظه آزاد هستید که تا جایی که مادربرد و پردازنده از آن پشتیبانی می کنند، رم و حافظه را ارتقا دهید.

 

مدل ساخت لپ تاپ

لپ تاپ ها دارای دو شناسه هستند که با آن می توان نوع لپ تاپ را تشخیص داد. اولین آنها نام لپ تاپ است که واضح است. اما دومین شناسه که توجه کمتری به آن می شود، کد مدل ساخت آن است. این کد بسیار حائز اهمیت بوده و می تواند گاهی تا چندین میلیون تومان روی قیمت لپ تاپ تاثیر گذار باشد چرا که هر کد برای یک اجزای سخت افزاری خاصی است. برای درک بهتر موضوع می توان لپ تاپی همچون ROG Zephyrus Duo 16 ساخت ایسوس را مثال زد. این لپ تاپ (که در ادامه بیشتر با آن آشنا می شویم)، دارای سه مدل متنوع است. یکی از این مدل ها با کد GX650RW-XS96 شناخته می شود که دارای کارت گرافیک RTX 3070 Ti است. ولی مدل دیگر با کد GX650RX-XS97 شناخته می شود که دارای کارت گرافیک RTX 3080 Ti است. بنابراین همانطور که می بینید تفاوت یک حرف و یک عدد باعث می شود سخت افزار لپ تاپ تفاوت قابل توجهی داشته باشد و در نتیجه در قیمت آن نیز تفاوت چشمگیری ایجاد شود. بنابراین بایستی در هنگام خرید لپ تاپ نه تنها به نام آن بلکه به کد مدل ساخت آن نیز توجه ویژه ای داشته باشید.

 

چی بخریم؟

به بخش انتخاب محصول راهنمای خرید لپ تاپ گیمینگ رسیدیم. ما در ادامه برخی از بهترین لپ تاپ های بازار را در 3 سطح حرفه ای، متوسط و اقتصادی به شما معرفی می کنیم. این لپ تاپ ها همگی از گزینه های به روزی هستند که برای سال 2022 عرضه شده اند.

لپ تاپ گیمینگ حرفه ای

لپ تاپ های گیمینگ حرفه ای معرفی شده در ادامه برای گیمر های حرفه ای که از نظر بودجه ای مشکلی ندارند ساخته شده اند. این لپ تاپ ها از بهترین سخت افزار و صفحه نمایش سود می برند و میتوانید تمامی بازی های روز را با کیفیت عالی بر روی آنها اجرا کنید. لپ تاپ های معرفی شده در زیر می توانند به راحتی تا سه چهار سال آینده کارایی خود در زمینه اجرای روان بازی ها را حفظ کنند. (به شرطی که اتفاق خاصی در صنعت گیمینگ رخ ندهد). نکته قابل ذکر اینکه شماره گذاری محصولات زیر به معنای برتری یکی بر دیگری نیست.

جمع بندی

یک لپ تاپ برای اینکه بهترین باشد باید دارای ویژگی هایی در کنار هم باشد که از صفحه نمایش خوب تا قطعات خوب را شامل می شود. بنابراین پیشنهاد ما این است که پیش از هر چیز به همه جانبه بودن لپ تاپ فکر کنید. همانطور که در توضیحات نیز گفته شد، قطعات لپ تاپ ها به اندازه قطعات کامپیوتر ها قوی نیست و اغلب نسخه های مینیمایز شده را شاهد هستیم. بنابراین زمانی که مشخصات یک قطعه را دیدید حتما در مورد پرفورمنس و ویژگی های آن در لپ تاپ تحقیق کنید و سپس آن گزینه را انتخاب کنید. در بین لپ تاپ ها نیز قاعده هر چه گرانتر بهتر وجود دارد و بنابراین لپ تاپ های حرفه ای این لیست بهترین ها هستند و گزینه هایی همه جانبه به شمار می روند که می توانند تا سالها شما را از خرید لپ تاپ جدید بی نیاز کنند. با این حال قیمت بالایی دارند و وضعیت برابری ریال و دلار نیز باعث شده این محصولات در زمره محصولات لوکس قرار بگیرند. محصولات سری دوم که لپ تاپ های میان رده هستند در حال حاضر در بازار ایران به عنوان محصولات سطح بالا شناخته می شوند که ناشی از همان وضعیت ریال در برابر دلار است. اما محصولات رده سوم که ارزان ترین ها هستند با اینکه کارایی آنچنان بالایی ندارند ولی به واسطه قیمت مناسب خود، بازار کشور را در دست دارند و می توانید آنها را به وفور در بازار پیدا کنید.